+382 20 671 931
federation@wpolo.me
A reprezentacija

Sjajne “ajkule” bolje od Hrvatske nakon peteraca

by: prwpolo

0

Crnogorski vaterpolisti igraće u osmini finala Evropskog prvenstva, vjerovatno protiv Njemačke za dva dana, Španija i Hrvatska idu direktno među osam najboljih. To je epilog posljednjeg kola grupe A na Evropskom prvenstvu.

“Ajkule” su u vatrenoj atmosferi u Dubrovniku nakon peteraca savladali Hrvatsku 15:13 (2:4, 3:1, 3:4, 3:2, 4:2), osvojila treće mjesto, a na osnovu svega što su pokazale u duelu sa domaćinom zaslužile više, zaslužile pobjedu u regularnom dijelu, postigle i gol za trijumf, ali su sudije kontroverzno procijenile da je Đuro Radović 12 sekundi prije kraja šutirao iz šest metara.

Hrvatska je, nošena podrškom sa tribina, bolje ušla u meč – Mario Žuvela je iskoristio prva dva napada i za minut i po je bilo 2:0 za domaćina.

Hrvatska je i nakon prve četvrtine imala dva gola prednosti, jer su na pogotke Marka Mršića za 2:1 i Vladana Spaića za 3:2, odgovarali Jerko Marinić Kragić iz peterca (3:1) i Konstantin Harkov sa osam metara u posljednjoj sekundi (4:2).

“Ajkule” su, međutim, za manje od pet minuta igre u 3. četvrtini napravile seriju 3:0. Sjajna odbrana, a na drugoj strani – efektni golovi Vasilija Radovića i Miroslava Perkovića sa igračem više, te bomba Stefana Vidovića donijeli su Crnoj Gori i vođstvo od 5:4. Na polovini utakmice ipak je bilo 5:5, nakon trećeg pogoka Žuvele.

Domaćin je u trećem periodu ponovo bio u prednosti – (6:5, 7:6), ali su Dušan Matković i Vlado Popadić hvatali priključak, da bi opasni Marinić Kragić i Harkov sa dva vezana gola donijeli Hrvatskoj plus dva (9:7). Đuro Radović je iz peterca 12 sekundi prije kraja tog perioda smanjio na 9:8.

Nisu se dale “ajkule”, uprkos velikom pritisku sa tribina, a i nekoliko diskutabilnih sudijskih odluka, ušle su u posljednjih osam minuta sa nadom da mogu da iznenade i pomrse račune favoritu, pošalju ga u osminu finala…

Đuro Radović je šest minuta do kraja udarcem koji golman Bijač nije očekivao pogodio za novo izjednačenje 9:9, a nakon što je odbrana ponovo bila na visokom nivou, “raspalio” je još jednom, ovoga puta sa igračem više, za vođstvo našeg tima – 10:9.

Ante Vukićević je poravnao na 10:10, a onda je Crna Gora do kraja meča morala da se brani i napada sa igračem manje. Popadić je isključen (“brutaliti”), poslije pregleda snimka, jer je laktom zakačio suparničkog igrača, Hrvatska dobila i peterac koji nije realizovao Loren Fatović, ali je Luka Bukić iskoristio brojčanu prednost 11:10.

Jovan Vujović je izjednačio, zatim su se “ajkule” odbranile, a Đuro Radović pogodio za 12:11 – međutim, sudije su procijenile da je šutirao iz šest metara, uz nevjericu naših igrača i stručnog štaba nakon veoma sporne odluke.

Ostalo je 11:11 nakon 32 minuta, a u penal seriji Petar Tešanović je zaustavio šuteve Harkova i Fatovića, dok su četvorica naših igrača bili precizni.

HRVATSKA – CRNA GORA 13:15 (4:2, 1:3, 4:3, 2:3, 2;4)

Dubrovnik, Bazen u Gružu. Gledalaca: 2.500. Sudije: Jorgos Stavridis (Grčka) i Tamaš Kovač (Mađarska)

HRVATSKA: Bijač 6 odbrana, Popadić; Burić 1, Fatović 1, Lončar, Biljaka, Bukić 1, Vukičević 1, Žuvela 3, Marinić Kragić 4, Vrlić, Butić, Harkov 2.

CRNA GORA: Tešanović 10 odbrana, Lazović; Vujović 1, Perković 2, Mršić 2, Mačić, Popadić 1, Vidović 1, Đ. Radović 4, Ukropina 1, Spaić 1, Matković 1, V. Radović 1.