+382 20 671 931
federation@wpolo.me
A reprezentacija

Pobjeda “ajkula” na startu, Tešanović blistao

by: prwpolo

0

Dva boda za “ajkule” na startu Svjetskog prvenstva – Crna Gora je pobijedila selekciju SAD 16:15 (3:1, 2:3, 4:3, 2:4, 5:4) u prvom meču grupe C, nakon peteraca.

Nakon 32 minuta bilo je 11:11, a junak je bio kapiten, golman Petar Tešanović, koji je odbranio tri šuta sa pet metara u raspucavanju, a dva u regularnom dijelu.

Uzbudljiva i velika borba vođena je u Dohi. Naš tim je samo jednom gubio i to na početku (0:1), više puta imao dva gola prednosti (3:1, 4:2, 5:3, 6:4, 8:6, 9:7), igrao sjajno sa igračem više (6/7), Tešanović bio raspoložen, ali protiv čvrstih i snažnih Amerikanaca nije uspio da riješi meč prije peteraca. Ipak, srećan kraj prvog meča i dobra osnova za nastavak takmičenja.

“Ajkule” su odigrale odličnu prvu četvrtinu. Nakon gola Bouena za 0:1, uslijedila je serija 3:0 – Perković, Brguljan iz kontre i Vasilije Radović donijeli su našem timu dva gola prednosti.

Iako su samo jednom imali igrača više, a rival čak šest crnogorski vaterpolisti su čuvali prednost od dva gola do finiša drugog perioda, kada je Bouen pogodio za 5:4.

Treća četvrtina počela je petercem za američku selekciju, ali je Tešanović maestralno zaustavio šut Bouena, da bi Mršić u tek drugoj akciji sa igračem više ponovo vratio plus dva (6:4).

Amerikanci su, međutim, pokazali koliko su opasni, a i kakve asove imaju – Daube i snažni centar Halok sa dva vezana gola donijeli su izjednačenje.
Reakcija “ajkula” je bila munjevita – Ukropina i Matković, sa igračem više, za 8:6, da bi nakon pogotka Daubea za 8:7, Perković iz divne akcije zaključio treću četvrtinu – lijepih 9:7 pred posljednjih osam minuta.

Ali, ništa nije bilo gotovo, naprotiv, četvrta četvrtina donijela je pravi triler. Amerikanci su se vratili na 9:9, Popadić iz peterca pogodio za 10:9, Dod izjednačio (10:10), a Ukropina ponovo donio prednost našem timu (11:10).
Tešanović je zatim zaustavio i drugi peterac, ovoga puta Irvingu, ali nije mogao da odbrani šut Boeuna, koji je postigao peti gol za 11:11.

Ostalo je još minut, Brguljan je tukao preko gola 34 sekunde prije kraja. Američki tim nije iskoristio napad, nakon tajm-auta selektora Gojkovića ostalo je malo vremena da se rezultat promijeni, odluka je ostavljena za peterce, u kojima je blistao Tešanović, koji je zaustavio tri udarca Bouenu, Dodu i Irvingu.

Tri gola postigao je Aleksa Ukropina, po dva Draško Brguljan, Miroslav Perković, Vlado Popadić, Stefan Vidović i Dušan Matković, po jedan Jovan Vujović, Marko Mršić i Vasilije Radović.

Petar Tešanović je imao 12 odbrana.

U drugom kolu, Crna Gora u srijedu od 15 i 30 igra protiv Srbije, koja je bila bolja od Japana 17:10.