+382 20 671 931
federation@wpolo.me
Vijesti

Janoviću uručeno priznanje: Ovo je san svakog sportiste!

by: admin

0

Na svečanosti koja je danas upriličena u Vili “Gorica”, uručene su nagrade najboljim sportistima i nacionalnim selekcijama za 2013. godinu. Priznanja su dodijeljena Nikoli Janoviću, Kristini Rakočević, Arsu Miliću, ženskoj rukometnoj i muškoj vaterpolo selekciji Crne Gore.

– I ova godina bila je uspješna za crnogorski sport, ne možda kao 2012, koja je bila posebna po mnogo čemu, ali to je bila i olimpijska godina, pa je iz tih razloga razumljivo što je bila takva kakva jeste – sjajna godina crnogorskog sporta sa izuzetnim rezultatima – što nas je zaista činilo ponosnim – kazao je na današnjoj svečanoj dodjeli nagrada predsjednik COK-a Dušan Simonović.

On je istakao da su u Crnogorskom olimpijskom komitetu, i ove godine, uprkos finansijskim poteškoćama, uspjeli da isprate crnogorske sportiste na sva bitna takmičenja.

– U COK-u smo i ove godine uspjeli da, uz brojne probleme koje smo imali u finansiranju, pri čemu se nadam da je ovo posljednja godina sa problemima te vrste i da će oni u narednom periodu biti mnogo manji, ispratimo crnogorske sportiste na sva značajna takmičenja koja su multisportska i koja prati COK. Sa tih takmičenja crnogorski sportisti donijeli su 19 medalja. Od toga 11 zlatnih i 11 puta je svirana crnogorska himna na tim takmičenja i to je samo po sebi jedan izuzetan rezultat – kazao je Simonović i dodao:

– Nadam se da ćemo u periodu koji je pred nama uz pomoć Vlade Crne Gore i državnih struktura uspjeti da riješimo još neke probleme koji su vezani za funkcionisanje i rad COK-a, da ćemo uz pomoć Uprave za sport riješiti neka tekuća pitanja i siguran sam da će to biti dobre pretpostavke za uspješan i bolji rad.

Simonović je akcentovao da su u tekućoj godini najznačajniji rezultat postigli vaterpolisti, osvojenom srebrnom medaljom na svjetskom prvenstvu u Barseloni.

– U godini koja je za nama, najveći rezultat postigli su vaterpolisti sa srebrnom medaljom sa Svjetskog prvenstva i to je ono što nas je zaista izuzetno obradovalo. Rukometašice, možda smo očekivali bolji plasman od ovog, ali je sad prilika da ih podržimo i poželimo im sreću na budućim takmičenjima. Ovo je mlada ekipa i siguran sam da će nas ponovo obradovati sa značajnim rezultatima, a najviše očekujemo u Riju – zaključio je Simonović.

Predsjednica žirija, članica Izvršnog odbora COK-a i predsjednica Skijaškog saveza Crne Gore Vesna Medenica proglasila je najbolje sportiste i nacionalne selekcije:

– Najuspješnija mlada sportistkinja je Kristina Rakočević, članica atletskog kluba „Tara“ iz Mojkovca i Atletske reprezentacije Crne Gore, rođena 1998.godine koja je u 2013. godini postigla izvanredne rezultate na Evropskom olimpijskom festivalu mladih, kada je osvojila prvo mjesto u bacanju diska, dok je u bacanju kugle bila drugoplasirana. Najuspješniji mladi sportista je Arso Milić džudista džudo kluba „Arso Milić“ iz Podgorice, rođen 1996. godine. Osvojio je treće mjesto na SP, treće mjesto na EP, treće mjesto na Evropskom olimpijskom festivalu mladih, zatim zlatnu medalju na Evropskom kupu kadeta u Mađarskoj i srebrnu na Evropskom kupu u kategoriji kadeta u Turskoj. Najbolja ženska reprezentacija Crne Gore je ženska rukometna selekcija. Naše „zlatne lavice“, bez obzira što su zaustavljene u pohodu na jednu od medalja na nedavno završenom SP u Srbiji, jesu najbolja ženska reprezentacija. Najuspješnija muška reprezentacija je vaterpolo reprezentacija Crne Gore sa osvojenom srebrnom medaljom na SP. I prošle godine su dobili ovo priznanje. Sada očekujemo da će Svjetska liga biti vaša, jer u njoj samo vidimo vas – kazala je Medenica i dodala:

– Sportista godine je, jednoglasno, po odluci žirija kapiten vaterpolo reprezentacije Crne Gore Nikola Janović. Nikola je sve ove godine našu selekciju vodio uspješno, sportski prepoznatljivo, hrabro do konačnog uspjeha. Njegov doprinos svim ostvarenim, sjajnim rezultatima reprezentacije su nemjerljivi. Karakter njegove ličnosti, igračka sposobnost, vrlo često su činili da pobjedu koja je na domaku, ili klizi, on „dohvati“. Sve sportske pobjede nijesu se lako postizale. Nikola je nenametljivo svojim saigračima slao poruku da je njihov duh nesalomiv, a duh je jedino bez čega se ne može ostvariti sportska slava. Srećna je svaka reprezentacija koja može u svojim redovima imati Nikolu Janovića, n’o srećna je svaka država, svaki rodni grad, svaka porodica i svi mi što ga kao takvog imamo i što nam može biti uzor i naš ponos – potcrtala je Medenica.

Nikola Janović je nakon primljene nagrade, u obraćanju novinarima, istakao da pomenuto priznanje za njega predstavlja satisfakciju za cjelokupan uloženi trud u sportu tokom cijele karijere.

– Ovo je san svakog sportiste. Prezadovoljan sam, to je satisfakcija za cjelokupan uloženi trud u sportu, tokom cijele moje karijere. Smatram da je sport u Crnoj Gori zaista brend i da ga treba gajiti i da će nam u narednim godinama, kao što je to i do sada bio slučaj, donijeti puno srećnih momenata. Mi smo prava sportska nacija, imamo taj sportski gen, sportski inat i sa odgovarajućom infrastrukturom mislim da možemo da budemo uvijek među najboljim svjetskim reprezentacijama – kazao je Janović i dodao da još uvijek nije donio odluku da li će ostati kapiten „ajkula“.

– Kao kapiten reprezentacije svakako da imam jednu odgovornost i razgovarao sam sa selektorom Perovićem i direktorom reprezentacije Porobićem koji su izrazili želju da sačekam sa donošenjem te odluke, da vidimo kako će funkcionisati tim. Do Evropskog prvenstva ima vremena, tako do tada ću definitivno odlučiti.

(Portal Analitika)