+382 32 302 752 / +382 32 302 755
info@wpolo.me
A reprezentacija

Gojković: Svjesni smo šta želimo, Brguljan: Ovaj tim ide pravim putem

by: grtuis

0

Gojković: Svjesni smo šta želimo

Crnogorska vaterpolo reprezentacija od četvrtka će se u kompletnom sastavu pripremati za Evropsko prvenstvo.

gojkov-brguljan-intervju

U Utrehtu od nedjelje trenira 18 od 20 pozvanih igrača, čeka se dolazak Petra Tešanovića i Bogdana Đurđića, nakon mečeva u italijanskom šampionatu.

Za sada, sve ide po planu, kazao je selektor Vladimir Gojković.

Treniramo sa selekcijom Holandije, imamo i test mečeve i odvojeni rad. Najvažnije je da ne bude povreda, ili makar da ih bude što manje“, kazao je Gojković.

U sklopu zajedničkih priprema, Crna Gora i Holandija će odigrati i zvaničnu prijateljsku utakmicu, 15. decembra.

Zatim će od 19. do 21. decembra, učestvovati na turniru „Četiri nacije“ u Kaljariju, gdje će odmjeriti snage sa Italijom, Francuskom i Australijom.

Vjerovatno ćemo se pred EP pripremati sa Gruzijom u Crnoj Gori, i nadam se odigrati i zvaničnu kontrolnu utakmicu“, kazao je selektor.

U nacionalni tim se poslije više od dvije godine vratio Draško Brguljan, poslije godinu pauze tu je i Dejan Lazović.

„Draškov kvalitet je nesporan, ima rutinu i iskustvo, motivisan je, kao i uvijek što je i bio, prednjači na treninzima. Siguran sam da može da nam mnogo pomogne“.

Vratio se i Dejan Lazović, poslije godinu pauze. To su dva igrača koja su nosila reprezentaciju od Rio de Žaneira i Tokija“, naglasio je Gojković.

Evropsko prvenstvo je izuzetno važno takmičenje, jer je i kvalifikaciono za šampionat svijeta, na kome se dijele posljednje olimpijske vize za Pariz.

Pritisak je uvijek veliki, ali svjesni smo šta želimo. Spremamo se za Evropsko prvenstvo, koje nam otvara naredne puteve. Samo ramišljamo kako da u najboljoj formi dočekamo to takmičenje. Pritisak mora da postoji, a vjerujem da će nam biti pokretačka snaga da budemo na pravom nivou“, zaključio je Gojković.

Crna Gora će u prvoj fazi Evropskog prvenstva igrati u Dubrovniku u grupi sa Francuskom (4. januar), Španijom (6. januar) i Hrvatskom (8. januar).

Prve dvije selekcije idu direktno u četvrtfinale, dok trećeplasirane i četvrtoplasirane očekuje razigravanje za plasman među osam najboljih.

Draško Brguljan: Ovaj tim ide pravim putem i vrlo brzo može i do najsjajnijih medalja

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore od nedjelje je u Utrehtu, gdje se priprema za nastup na Evropskom prvenstvu, koje počinje 4. januara u Hrvatskoj, u Dubrovniku i Zagrebu.

Među „ajkulama“ je poslije više od dvije godine i Olimpijskih igara u Tokiju i Draško Brguljan, koji se vratio u nacionalni tim pred važno takmičenje, na kome se traži viza za prvenstvo svijeta u Kataru, kao prvi korak ka najvećem cilju – plasmanu na Igre u Parizu.

„Lijepo je opet biti dio ovog kolektiva i ambijenta, koji je uvijek bio inspirativan i koji je uvijek motivisao. Osjećam se dobro, iako smo tek na početku priprema za ono što nas čeka. Veoma sam srećan što sam opet u reprezentaciji“, kazao je Brguljan, koji 27. decembra puni 39 godina.

Priča o povratku počela je prošlog proljeća.

„Selektor Gojković me je, u aprilu ili maju, pozvao i pitao me o planovima za budućnost. On je izrazio želju da se vratim u reprezentaciju u nekom momentu, jer misli da mogu da pomognem. Jako mi je drago što on i ljudi iz stručnog štaba imaju takvo mišljenje. A što se tiče mog motiva da se vratim – uvijek sam govorio da motiva za reprezentaciju nikad ne fali. Biće mi velika čast ako budem mogao da odigram i munut da bih pomogao timu“, kazao je Brguljan.

Sa strane je i kao navijač gledao novi tim u proteklom periodu. I vidio potencijal koji ima.

„Na prošlom Svjetskom prvenstvu ostvaren je veoma veliki napredak u odnosu na ljeto 2022. Čini mi se da je ekipa stasala i da smo jako blizu onoga što je plan i cilj ove generacije. Idemo pravim putem, nadam se da ćemo i nastaviti, jer ova ekipa vrlo brzo može do medalja, i to najsjajnijih“.

Draško Brguljan je sa „ajkulama“ prošao sve – od Malage 2008. do Tokija 2021. Četiri puta je bio učesnik Olimpijskih igara, ali na pitanje da li ga je za povratak u nacionalni tim motivisalo to što bi plasmanom u Pariz postao jedini crnogorski sportista sa pet olimpijskih nastupa odgovorio: „Iskreno nije. Cilj mi je da odigramo Evropsko prvenstvo što je bolje moguće, da se kvalifikujemo na šampionat svijeta, pa na Olimpijske ihre. Do Pariza ima mnogo, a nisam ovdje da bih skupljao neke lične rekorde, već da pomognem ekipi. Prije svega, nadam se dobrom rezultatu na prvom takmičenju koje nas očekuje“.