+382 32 302 752 / +382 32 302 755
info@wpolo.me
A reprezentacija

“Ajkule” odbrojavaju do Svjetskog prvenstva i borbe za olimpijsku vizu

by: prwpolo

0

Naši vaterpolisti ulaze u posljednju fazu priprema za Svjetsko prvenstvo, koje počinje 5. februara.

Iz Podgorice sjutra putuju u Bukurešt, gdje će trenirati i sparingovati sa selekcijom Rumunije, prije nego što otputuju u Dohu (2. februar).
Nakon nekoliko dana odmora poslije Evropskog prvenstva, “ajkule” su počele da se spremaju za takmičenje na kome se dijele i posljednje četiri olimpijske vize.

“Pokušali smo minulih dana da najviše radimo na oporavku i da obnovimo neke stvari. Imaćemo još nekoliko dana priprema sa selekcijom Rumunije. Mislim da imamo sreću što smo imali dugo ljeto i bili zajedno skoro tri mjeseca, što je dobra osnova za ono što nas čeka“, kazao je selektor Vladimir Gojković.

Crna Gora će na SP igrati u grupi C u kojoj su Srbija, SAD i Japan.

„Riječ je o ujednačenoj grupi, jedinoj u kojoj sve četiri ekipe igraju vaterpolo na ozbiljnom nivou. To znači da od prvog meča, 5. februara, moramo da budemo na vrhuncu forme, kako bismo izborili što bolji rezultat i imali olakšan put do Olimpijskih igara. To je prvi cilj na Svjetskom prvenstvu. Ići ćemo iz meča u meč sa idejom da obezbijedimo put za Pariz“, naglasio je Gojković.

Pobjednik grupe plasiraće se u četvrtfinale, drugoplasirana i trećeplasirana ekipa razigravaće za mjesto među osam najboljih.

„Zahtjevna grupa je pred nama, utakmice će se rješavati na jedan gol. Siguran sam da imamo kvalitet da se nosimo sa svima, to smo i pokazivali na prošlim takmičenjima, potrebno je da imamo malo više koncentracije u odsudnim momentima. Cilj nam je da odemo na Olimpijske igre, siguran sam da ćemo u tome uspjeti“, kazao je kapiten Petar Tešanović.

„Mislim da smo spremni, a znam da smo jako motivisani da na Svjetskom prvenstvu pokažemo ono što je izostalo na Evropskom. Čekaju nas jaki protivnici, a to je i Japan, koji je možda malo slabiji od ostalih, ali je jako teško igrati protiv te selekcije“, kazao je Miroslav Perković, koji je na Evropskom šampionatu imao odličnu individualnu statistiku i bio drugi igrač po broju iznuđenih isključenja.

„Za mene je igranje u reprezentaciji posebno i drugačije, u svakom momentu dajem sve od sebe. Taj moj individualni rezultat dođe zahvaljujući borbi, saigračima, stručnom štabu… Nadam se da ću na Svjetskom prvenstvu biti još bolji“, kazao je Perković.

Na pitanje novinara zašto je nacionalni tim prvi dio priprema za nastup na šampionatu svijeta obavio u Trebinju, selektor Gojković je odgovorio:

„Uvijek smo mi išli negdje na pripreme. Ovoga puta smo ciljano išli u Trebinje kako bismo sklonili igrače, da pokušamo da imamo mir i da imamo dobar rad. Trebinje ima izuzetne uslove, a nema veliki vaterpolo klub, tako da nam domaćin svaki put izađe u susret i dodijeli nam veliki broj termina za trening. Kada smo kod kuće, najveći dio priprema imamo u Kotoru i Herceg Novom, a potrebno nam je dosta vremena i termina u bazenu. Imamo izuzetno razumijevanje Primorca i Jadrana. I trenutno se naše dvije mlađe selekcije pripremaju u tim bazenima, koji su za nacionalne timove otvoreni i tokom sedmice, vikendom, i kada su neradni dani. Međutim, moramo da vodimo računa i da ti klubovi imaju treninge mlađih kategorija, kojima je potrebno dosta vremena za rad, a A selekcija prilično ‘opterećuje’ bazene našim potrebama. “

Prvi meč na šampionatu svijeta Crna Gora igra 5. februara protiv SAD, dva dana kasnije je duel sa Srbijom, a 9. februara sa Japanom.