+382 20 671 931
federation@wpolo.me
A reprezentacija

“Ajkule” idu u Pariz!

by: grtuis

0

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore ponovo je ispisala istoriju našeg sporta.

aleksa-ukropina-doha-2024

Od Pekinga 2008. do Pariza 2024. – 5. put za redom ajkule će predstavljati Crnu Goru, jedina reprezentacija koja će ići na sve olimpijske igre od nezavisnosti.

Do petog učešća na najvećem sportskom takmičenju, do još jednog rezultata za ponos, kakvih je bilo mnogo – evropsko zlato u Malagi i ukupno pet medalja sa evropskih i svjetskih prvenstava, te tri zlata u Svjetskoj ligi – naša selekcija je došla pobjedom nad Rumunijom 12:9 u osmini finala Svjetskog prvenstva.

miroslav-perkovic-doha-2024

Plasman među osam najboljih donio je Crnoj Gori novu olimpijsku vizu, nove borbe za jedino odličje koje joj nedostaje.

Bilo je drame u duelu sa Rumunijom, koja je odigrala meč na sve ili ništa, bila pod manjim pritiskom, i koja je odigrala napadački izuzetnu prvu četvrtinu – rival je imao i tri gola prednosti, 4:1 i 5:2.

U drugoj četvrtini su “ajkule” pokazale da su bolje, dobile su taj period sa 4:1, zahvaljujući raspoloženim Perkovićem i Averkom.

Kada je Ukropina u trećoj četvrtini pogodio za 9:7 i prvi put donio dva gola prednosti, izgledalo je da je otpor Rumuna slomljen.

Međutim, u narednih pet minuta i 44 sekunde, naš tim nije postigao gol, srećom protivnik nije bio tako ubojit kao u prva dva perioda, ali dovoljno dobar da smanji na 9:8 uoči posljednjih osam minuta.

drasko-brguljan-doha-2024

I sve do posljednjeg minuta je bilo neizvjesnosti, a kada je 64 sekunde do kraja Matković sa igračem više pogodio za 12:9 sve je konačno bilo gotovo.

Po tri gola postigli su Averka i Perković, dva Ukropina, po jedan Matković, Vasilije Radović, Popadić i Mačić.

Crna Gora će u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u utorak igrati protiv Španije.