Crna Gora osvojila Svjetsku ligu!

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore osvojila je zlato na finalnom turniru Svjetske lige. Crnogorski vaterpolisti savladali su danas u Tbilisiju, u finalnom meču završnog turnira, selekciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) 9:8 (2:0, 2:2, 3:3 i 2:3).

To je crnogorskoj reprezentaciji treći trofej Svjetske lige, nakon što je najbolja bila i u Podgorici 2009. i Budimpešti 2018. godine.

Izabranici selektora Vladimira Gojkovića istog rivala dobili su i u grupi, u prvoj fazi takmičenja, a trofej su osvojili sa maksimalnim takmičenjem. Crnogorski vaterpolisti tokom cijelog meča bili su u vođstvu, poveli su na startu 2:0, vodili su i 4:2, razlika je u trećoj četvrtini iznosila tri gola (6:3), koliko je bilo i sredinom posljednjeg dijela meča (8:5). Američka selekcija sa dva uzastopna gola smanjila je na 8:7, a sve dileme oko pobjednika riješio je Dušan Matković minut i 43 sekunde prije kraja. Konačan rezultat postavio je Hanes Daub.

Najefikasniji u crnogorskoj selekciji bio je Aleksandar Ivović sa pet, Marko Petković je postigao dva, a po gol Vladan Spaić i Dušan Matković. Ivović je proglašen za najkorisnijeg igrača turnira.

U američkoj selekciji Hanes Daub je postigao tri, Ben Halok dva, a po gol Aleks Bouen, Maks Irving i Džoni Huper.

Crna Gora ima i srebro i dvije bronze sa ovog takmičenja. Naši momci sada se okreću završnim pripremama za Olimpijske igre, a put za Tokio planiran je za 15. jul.