Porobić: Dijelom od naknade za gorivo vratiti ajkule u Crnu Goru

Klubovi (osim donekle Jadran) u katastrofalnom su stanju - to je više nego jasno u vaterpolo vodama Crna Gore. Ko je za to kriv, pitanje je koje se često prebacuje sa jedne na drugu adresu... I dok takvo stanje traje već godinama, pozvali smo Petra Porobića, direktora Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore (VPSCG) u želji da saznamo kolika je u svemu uloga Saveza, da li je naša "kuća vaterpola" uradila nešto kako bi pomogla klubovima, da li u budućnosti namjerava da određena sredstva usmjeri na podizanje klubova iz "nokdauna"...

Prije svega zlatni trener iz Malage želio je da naglasi jednu stvar...

"Mislim da uloga Saveza u pomoći klubovima nikada nije prenijeta na pravi način", smatra Porobić. "Klubovi vode samostalnu politiku finansiranja i sredstva dobijaju iz lokalnih sampouprava u koja mi nemamo uvid. VPSCG, s druge strane sredstva dobija od države, dok jedan dio obezbjeđuje od sponzora i prije svega Savez je zadužen za finansiranje i organizovanje nastupa naših nacionalnih selekcija".

OVE GODINE SMO ZNAČAJNO POMOGLI KLUBOVE

Gdje su u toj priči klubovi?

"Dakle, Savez po obimu sredstava nema opredijeljena sredstva od budžeta koji dobija da bi mogao da pomaže klubovima. Ta sredstva koja dobijamo od Uprave za sport i mlade su transparentna i ona iznose 250.000 eura, a to može da omogući da se obezbijede samo smještaj i prevoz za naše tri-četiri selekcije na godišnjem nivou", dodao je Porobić.

Ipak, prema riječima našeg sagovornika VPSCG je na neki način uspio da u ovoj godini pomogne klubove...

"Konsolidacojim Saveza u posljednje dvije godine stvoreni su uslovi da postepeno vršimo pomoć klubova", istakao je Porobić. "Ove godine smo značajno pomogli njihov nastup u evrokupovima, zatim troškove takmičenja mlađih kategorija i u obezbjeđenju opreme. Sve to isključivo od sredstava koja obezbjeđujemo od naših sponzora".

DIO OD GORIVA IDE KLUBOVIMA, ALI...

U aprilu ove godine odlukom Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija bila je uvedena taksa na gorivo, koje se plaćalo sedam centi skuplje kako bi ta naknada išla za finansiranje izgradnje auto-puta (pet centi), ali i za crnogorski sport (dva centa).

Od naknade koja ide za sport dio (koji još nije poznat) će dobiti i Vaterpolo i plivački savez. Gospodine Porobiću, da li ste razmišljali da bi određena sredstva od naknade mogli da dobiju i klubovi?

"Naravno da jesmo. Dio sredstava koji će dobiti od naknade za gorivo VPSCG će upotrijebiti kao pomoć klubovima", jasan je Porobić. "Međutim, naša zakonska obaveza je da imamo uvid u ta sredstva koja raspodjeljujemo, dakle kao Savez koji nosi odgovornost za razvoj jednog reprezentativnog sporta želimo da pomognemo klubove, a da to bude podsticaj za razvoj vaterpola u Crnoj Gori".

ČETIRI PRIORITETA

Na koji način mislite da bi klubovi mogli da iskoriste ta sredstva koja dobiju od naknade za gorivo?

"Naknadno ćemo odrediti prioritete, ali ono što već sada mogu da kažem je da ćemo klubovima dati podršku u evropskim takmičenjima, jer je naš sportski interes da se klubovi pojavljuju u evrokupovima, a i značajno je za naše mlade igrače. Drugi prioritet je širenje baze u mlađim kategorijama, treći je nastup klubova u Regionalnoj ligi, jer obezbjeđuje dovoljan broj utakmica, dok o četvrtom značajno razmišljamo, a on je veoma ozbiljan problem".

Nije teško pogoditi o čemu se radi...

"Poznato je da nama praktično svi igrači igraju u stranim klubovima, a to znači da nemamo između ostalog ni uvid u njihovo zdravstveno stanje, a znate kakvi su zahtjevi njihovih klubova, pa nam često na pripreme dolaze sa hroničnim povredama. Da ne pričamo da nismo u mogućnosti da okupimo igrače u određenim terminima. Zbog toga razmišljamo da jednim dijelom sredstava stimulišemo klubove kako bismo vratili određeni broj igrača iz inostranstva. Isto tako bi trebalo da razmiašljamo i o trenerima koji sve češće napuštaju Crnu Goru. Međutim, sve će biti jasnije kada bude tačno poznat iznos koji ćemo dobiti".

BAZENI - KAKO DA UREĐUJEMO TUĐU KUĆU

Drugi, jednako bitan problem kao i finansijsko stanje naših klubova su bazeni, koji su (njih tri zatvorena koliko ih Crna Gora ima) najblaže rečeno u fazi raspadanja. Da li je VPSCG odgovoran za takvo stanje?

"Zbog svega što sam do sada iznio nema ni prostora niti zakonskog osnova da mi vršimo intervencije na bazenima", jasan je direktor VPSCG. "Prije svega titulari bazena nisu isti, pa mi bez obzira na našu želju ponekad, nemamo osnove da intervenišemo na bazenima čiji su vlasnici firma, gradovi ili Direkcija za izgradnju".

Dakle, bazeni ni na koji način nisu povezani sa VPSCG?

"Prva konstatacija je da je više nego jasno da su nam bazeni u očajnom stanju i da je to limitirajući faktor razvoja vaterpola, dok je druga takođe jasna - VPSCG je na tim bazenima gost iako nam klubovi omogućavaju da ne plaćamo termine na njima. Jednostavno, ne vidim kako bismo mogli da uređujemo tuđu kuću. Nažalost, mi smo jedan od rijetkih saveza koji nema svoj bazen", jasan je Porobić.

RJEŠENJE ZA BAZENE - SLIJEDITE PRIMJER NIKŠIĆA

Da ipak postoji način da se bazeni u Crnoj Gori dovedu na zadovoljavajući nivo, Petar Porobić je naveo primjer bazena u Nikšiću, gdje je organizovano donatorsko veče kako bi se prikupila sredstva za njegovu rekonstrukciju.

"Tim modelom smo htjeli da ta pitanja pokrenemo i u drugim opštinama. Međutim, za to treba da postoji i druga strana. Ukoliko bi se neko novi pojavio sa takvom idejom mi bismo to sa zadovoljstvom prihvatili. Želimo da ih podstaknemo da slijede primjer Nikšića. Hoću da naglasim da mi ne želimo da se 'vadimo' iz ove situacije sa bazenima. Naprotiv, priželjkujemo jedan od ovakvih vidova saradnje", zaključio je Porobić.

Dnevne novine