Crna Gora osma, Ivović najbolji strijelac Olimpijskih igara

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore kao osmoplasirana završila je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Crnogorski vaterpolisti poraženi su u meču za sedmo mjesto, nakon slabijeg izvođenja peteraca, od Italije ukupnim rezultatom 18:17. Utakmica je u regularnom toku završena neriješeno 14:14.

Najefikasniji u crnogorskoj selekciji bio je Aleksandar Ivović sa šest, po dva gola postigli su Draško Brguljan i Aleksa Ukropina, a po jedan Miroslav Perković, Marko Petković, Vlado Popadić i Vladan Spaić. U italijanskoj selekciji istakli su se Alesandro Veloto sa pet i Frančesko Di Fulvio sa četiri pogotka.

U penal seriji precizni su bili Ivović, Dušan Matković i Uroš Čučković, Stefan Vidović je promašio peterac, dok je Miroslav Petković pogodio prečku. Precizni za Italiju bili su Pjetro Filjoli, Vićenco Rencuto, Nikolas Prešuti i Frančesko Di Fulvio, dok je crnogorski golman odbranio peterac Mateu Aikardiju.

Crnogorski vaterpolista Aleksandar Ivović najbolji je strijelac vaterpolo turnira na Olimpijskim igrama. Ivović je turnir završio sa 23 gola na osam utakmica. Kao drugoplasirani završili su Hrvat Luka Bukić i Mađar Kristijan Manherc sa po 20 pogodaka.

Vaterpolisti Srbije osvojili su zlatnu olimpijsku medalju. Srbija je u Tokiju, u finalnom meču, savladala Grčku 13:10 (3:6, 4:2, 2:2, 1:3). Bronaznu medalju osvojila je Mađarska, koja je u meču za treće mjesto pobijedila Španiju 9:5. Peta je Hrvatska, a šesta SAD.