Crna Gora na Olimpijskim igrama!

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore plasiralala se na Olimpijske igre u Tokiju. Crnogorski vaterpolisti pobijedili su večeras u Roterdamu, u polufinalnom meču kvalifikacionog turnira, nakon boljeg izbođenja peteraca selekciju Hrvatske 14:12.

Utakmica je u regularnom toku završena neriješeno 10:10 (3:2, 2:3, 3:4 i 2:1).

U penal seriji precizni su bili Aleksandar Ivović, Stefan Vidović, Marko Petković i Draško Brguljan, dok je Aleksa Ukropina pogodio prečku. U hrvatskoj selekciji pogodili su Maro Joković i Ante Vukićević, Loren Fatović pogodio je stativu, dok je crnogorski golman Dejan Lazović odbranio peterac Luki Bukiću.

U regularnom toku po dva gola postigli su Aleksa Ukropina, Stefan Vidović i Vlado Popadić, a po jedan Marko Petković, Aleksandar Ivović, Vladan Spaić i Miroslav Perković. Protivnik Crne Gore u nedjeljnom finalu, u meču bez rezultatskog značaja biće Grčka koja je bila bolja od Rusije 13:10.

Crnogorski vaterpolisti plasmanom na Olimpijske igre u Tokio ostvarili su veliki uspjeh, kazao je selektor Vladimir Gojković. On je naglasio da je veliki uspjeh da mala Crna Gora četvrti put zaredom obezbijedi plasman na Olimpijske igre.

"Ovo je nova ekipa koja se gradila i koja je morala kroz kvalifikacije, protiv teških rivala, da ispuni cilj. Zato smo posebno zadovoljni. Ovo je kompletan uspjeh - svih koji su bili tu od 2016. godine kada je projekat OI počeo. Svima moram da se zahvalim, Savezu na podršci, svima na podršci i sada već bivšem predsjedniku Dejanu Bajiću"", rekao je Gojković.

Gojković nije želio da govori o ambicijama o Tokiju, kazao je da će brzo misliti o tome, ali sada momci neka uživaju zaslužili su to.

"Rezultat je veliki i za mlade igrače. Dali smo sve, još od ljetos smo se okrenuli Roterdamu. Ovo im je neprocjenjivo iskustvo, jer je ovakav turnir veoma stresan. Imali su lidere u Drašku Brguljanu, Aleksandru Ivoviću i Dejanu Lazoviću... i slijedili su njihov put", zaključio je crnogorski selektor.

Aleksandar Ivović je nakon plasmana na Olimpijske igre rekao da je ovaj uspjeh ravan medalji na velikom takmičenju.

Pobjedom nakon peteraca protiv Hrvatske, “ajkule” su obezbijedile četvrte uzastopne Igre.

“Pružali smo nevjerovatne partije ovdje u Roterdamu, vidjela se energija, hemija, agresivnosti… Vidjelo se da imamo igru, sistem kojeg smo se pridržavali i čestitam svima, stručnom štabu koji je uradio odličan posao, Savezu… Ovo je ravno osvajanju medalje na nekom velikom takmičenju, jer ekipa iz godine u godinu mijenja po dva ili tri igrača. I pred ovaj turnir smo imali peh, nismo bili kompletni, ali to nismo potencirali”, rekao je Ivović.

Istakao je i probleme sa kojima se suočava naš vaterpolo, prije svega činjenicu da reprezentativci iz Primorca godinama nemaju bazen u svom gradu.

“U ovom sastavu su tri igrača iz Primorca, kluba koji već tri godine nema bazen. Ti igrači treniraju u Budvi, putuju dva puta dnevno. Oni su radili u nee baš sportskim uslovima i apelujem na sve u Crnoj Gori, koji mogu da pomognu, da se taj bazen završi. Ovo je ravno čudu, a čuda se ne događaju svaki dan”, dodao je Ivović i rekao da se nada da bi Crna Gora u Tokiju mogla do velikog rezultata, možda i medalje koja jedina nedostaje ovoj fenomenalnoj reprezentaciji.