Usvojena izmjena pravila vaterpolo igre

U kineskom gradu Hangžu, na vanrednom Kongresu FINA, Međunarodne organizacije vodenih sportova, u skladu sa očekivanjima usvojene su izmjene pravila vaterpolo igre. Gotovo jednoglasno, jer je za izmjenu pravila prikupljen 161 glas, uz šest protiv i dva uzdržana.

- Vjerujem da ćemo ovim izmjenama učiniti još atraktivniji vaterpolo za djecu i mlade širom svijeta koji žele da se bave ovim sportom. Takođe, nastojaćemo da ga učinimo i medijski zanimljivijim, kao i za sve oblike digitalnih medija i sve navijače koji na taj način prate vaterpolo, gledaju vaterpolo utakmice - rekao je poslije usvajanja izmjena pravila dr. Hulio C. Maljone, predsjednik FINA.

Tematika izmjene određenih pravila vaterpola prisutna je u vaterpolo zajednici i medijima širom svijeta najmanje posljednjih godinu dana. Obavljen je cijeli niz skupova, seminara, tzv. klinika, ali odigrane su i neke utakmice odnosno turniri sa primjenom predloženih, sada usvojenih pravila. 

Primjena izmijenjenih pravila vaterpolo igre počinje ovog ljeta, na završnom turniru ili Super Finalu Svjetske lige i naravno sljedećem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, sa jednim izuzećem. Završni turnir Evropa kupa u aprilu će se takođe igrati po novim pravilima.

IZMJENE PRAVILA:

- nakon kornera i isključenja igrača ekipe koja se brani, vrijeme novog napada (tzv. drugi napad) je smanjeno na 20 sekundi, a ne kao dosada 30 sekundi.
- unutar 6 metara od gola, svaki prekršaj sa leđa nad napadačem koji ima loptu i kreće se prema suparničkom golu, i pokušava da šutira, biće kažnjen petercem.
- slobodan udarac ili izvođenje lopte će se izvoditi sa mjesta gdje je lopta, osim ukoliko je prekršaj napravljen unutar 2 metra udaljenosti od gola.
- moguće je postizanje golova direktnim šutem iz slobodnog udarca van 6 metara.
- izvođač kornera može da postigne gol direktnim šutem iz ugla ili plivanjem iz kornera i šutom, dok je dosada loptu morao da doda saigraču.
- moguće su tzv. leteće zamjene igrača do linije sredine bazena, a dosada je to moguće samo iz tzv. kućice na gol-crti, u korneru.
- svaka ekipa ima pravo na po 2 tajm-auta tokom susreta, a ekipa odnosno klupe će biti opremljene tasterom kojim daju znak zapisničkom stolu da žele minut odmora.
- golman može da krene i u napad odnosno smije da prepliva u drugi dio bazena.
- pauza između 2. i 3. četvrtine je skraćena sa 5 minuta na 3 minuta.
- sudije će biti opremljene audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) radi lakše međusobne komunikacije.
- uvodi se upotreba u vaterpolu VMS (Video Monitoring System) za utvrđivanje je li lopta prešla gol-crtu, i je li počinjen grub prekršaj koji se sankcioniše isključenjem.