Predstavnici kineskog vaterpola u posjeti Crnoj Gori

Direktor kineskog vaterpolo saveza Lei Ming, direktor za vaterpolo u središnjem tijelu kineskog sporta Zhao Ki i selektor vaterpolo reprezentacije Kine Petar Porobić bili su u zvaničnoj posjeti Vaterpolo i plivačkom savezu Crne Gore i Crnogorskom olimpijskom komitetu. 

Nakon sastanka u prostorijama VPSCG gdje su ih primili predsjednik VPSCG Dejan Bajić, predsjednik SS za vaterpolo Dragan Samardžić, vd direktora VPSCG Radovan Milinić i selektor za vaterpolo Vladimir Gojković, prijem za delegaciju iz Kine i predstavnike VPSCG upriličio je predsjednik COK-a Dušan Simonović.

"Učešće kineske reprezentacije u TRVL bio bi nastavak uspješne priče dva saveza. Saradnja je počela zahvaljujući angažmanu nekadašnjeg crnogorskog selektora Petra Porobića. Mi u muškom vaterpolu jesmo sila, ali nemamo žensku selekciju. Kina bi nam u plivačkim sportovima mogla puno pomoći. Važno je napomenuti i da je kineska ekonomija prisutna u regionu i kod nas i to je za nas interesantno. Nadam se da će doći do saradnje. Kina ima dobar ženski vaterpolo, plivače i naročito sinhrono plivanje", kazao je Simonović.

Muška vaterpolo reprezentacija Kine, ukoliko dobije podršku čelnika nacionalnih saveza, od naredne sezone igraće u Triglav Regionalnoj ligi, takmičenju koje okuplja najbolje klubove sa prostora bivše SFR Jugoslavije, kazao je predsjednik VPSCG, Dejan Bajić.

"Saradnja kineskog i crnogorskog vaterpola traje nekoliko godina i ostvarena je pod pokroviteljstvom nacionalnih olimpijskih komiteta. Nekoliko godina dolaze na pripreme u Crnoj Gori. Pojavila se ideja da igraju u TRVL. Mi smo obećali podršku toj ideji. Razmatrali smo i potpisivanje memorandiuma, kojim bi bila precizirana saradnja. On će biti razmatran u Srbiji i Hrvatskoj. Mi očekujemo da će doći do dogovora i realizacije ideje. Time bi bilo omogućeno da reprezentacija Kine učestvuje u Regionalnoj ligi. Postoji više benefita od saradnje i njihovog učešća u TRVL. Ponudili smo im da mogu da nastave sa pripremama u Crnoj Gori. Oni su nama ponudili i prihvatili smo učešće na međunarodnom turniru, u okviru priprema za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji. Ukoliko bude usvojen predlog, vaterpolo reprezentacija Kine od naredne sezone uključila bi se u regionalno takmičenje i saradnja ne bi bila jednokratna, već bi trajala nekioliko sezona. Nama je to prihvatljivo, postoji finansijski aspekt, ali i još jedan značajan, povećanje broja utakmica. Postoji dobro raspoloženje saveza u regionu i nadam se dogovoru", rekao je Bajić.

Direktor Kineskog vaterpolo saveza, Lei Ming kazao je da očekuje da dogovor bude postignuti i da kineska reprezentacija od naredne sezone bude dio regionalnog takmičenja.

"Kina je velika država, ali mi u vaterpolo nemamo rezultate kao Crna Gora. Mi smo na početku kada je muški vaterpolo u pitanju, a Crna Gora je dobra u toj oblasti. Očekujem da dogovor bude postignut, ali vjerujem da će u budućnosti i Crna Gora imati našu pomoć i podršku", rekao je Ming.