Održan UO VPSCG

U Podgorici je 14. novembra u prostorijama Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore u Podgorici održana XII Sjednica UO. Na sjednici je između ostalog donesen sljedeći zaključak:

„U protekle dvije godine naši vaterpolisti su ostvarili niz uspjeha kao što su zlato juniorske reprezentacije (U17) u 2017. godini na šampionatu Evrope na Malti, a u ovoj godini osvojili smo čak šest medalja. Seniori su osvajači Svjetske lige i bronzani na Mediteranskim igrama, dok su juniori (U19) bili vicešampioni Evrope u Minsku. Naša najmlađa selekcije U15, osvojila je dvije zlatne i jednu srebrnu medalju na takmičenjima koja važe za nezvanična prvenstva Evrope i svijeta, a ovu selekciju naredne godine očekuje prvo zvanično prvenstvo Evrope za tu kategoriju.

Ovi rezultati su, kao uostalom i svi prethodni, došli kao plod napornog rada i zalaganja svih naših reprezentativaca, trenera, stručnih štabova, i selektora. Savez je na svim svojim nivoima uložio veliki napor da svim vaterpolo selekcijama omogući optimalne uslove za adekvatne pripreme kao i učešće na svim takmičenjima, maksimalno uvažavajuću sve potrebe svih aktera od igrača, trenera do medicinskih timova i tehničkog osoblja.

To iziskuje i značajna finansijska sredstva koja uveliko premašuju sredstva koja nam se kao Savezu dodjeljuju na konkursu Ministarstva sporta za šta posebnu zahvalnost dugujemo našim sponzorima koji u kontinuitetu iskazuju veliko razumjevanje i naklonost ovom sportu. Nadamo se da sa ovim uspjesima, naše vaterpolo selekcije našim navijačima, državi i našim sponzorima vraćaju na najbolji način.

Nakon završenih OI u Riju 2016. g. selektor Vladimir Gojković je dobio povjerenje i podršku UO Saveza da tokom tekućeg olimpijskog ciklusa sprovede neophodne izmjene i podmlađivanje naše seniroske selekcije, kao i da organizuje rad u mlađim selekcijama, kako bi se i u narednom periodu, do OI u Tokiju 2020. g. ali i nakon toga, stvorili preduslovi za opstanak Crne Gore u vrhu svjetskog vaterpola.

Imajući u vidu sjajne rezultate prethodne generacije taj proces je veoma težak i složen pogotovo u uslovima stalno prisutnog očekivanja sportske, ali i šire javnosti za ostvarivanjem vrhunskih rezultata na svim takmičenjima na kojima učestvujemo. Moramo istaći da ta očekivanja često idu i van okvira realnih, ako uzmemo u obzir bazu igrača na koju se može računati, a znajući uslove ili bolje rečeno finansijske i infrastrukturne neuslovnosti u kojima se naši vaterpolo klubovi i vaterpolo radnici trude da funkcionišu. Savez je sa svoje strane u protekle dvije godine u okviru svojih mogućnosti izdvajao određena novčana sredstva kako bi pomogao klubovima da se takmiče u regionalnim i evropskim ligama, dok je za rješavanje ovih drugih problema neophodno značajnije i odlučnije uključivanje nadležnih opštinskih i državnih organa.

Očekivano je da se pojedini reprezentativci tokom pomenutog procesa polako povlače iz reprezentacije postepeno ustupajući mjesto mlađim ili igračima koji su bili u drugom planu. Svako neplanirano povlačenje, a pogotovo onih igrača koji su bili okosnica u prethodnom periodu, izaziva probleme i dileme u javnosti, pogotovo ako nije komunicirano na pravi način sa predstavnicima Saveza.

Podvlačimo još jednom apsolutnu želju svih u VPSCG da sve naše reprezentativne selekcije nastupaju u najboljim mogućim sastavima, u kojima niti jedan član tima nema dileme ili preduslove svog nastupa za nacionalni tim. U tom smislu Savez i svi njegovi organi uključujući i selektora će i dalje biti maksimalno posvećeni i odgovorni u ispunjavanju svojih ciljeva i obaveza."