"Montenegro open 2018" 7. i 8. jula u Podgorici: Preko 350 takmičara iz 45 klubova

Međunarodni V plivački miting Montenegro open 2018 biće održan 7. i 8. jula u Podgorici na olimpijskom bazenu Sportskog centra Morača. Miting se nalazi u zvaničnom kalendaru Evropske plivačke federacije i okupiće više od 340 plivača iz 45 klubova i 12 država. Iz Crne Gore nastupiće 130 plivača iz osam klubova.

Predsjednica Stručnog savjeta za plivanje Danijela Franeta kazala je da će ovogodišnji, peti miting biti jedan od najbrojnijih i najkvalitetnijih do sada.

"Biće to ujedno za nas i test za organizaciju plivačkih takmičenja na Igrama malih zemalja Evrope naredne godine u Podgorici. Plivanje u Crnoj Gori je napredovalo tako da ćemo za vikend na mitingu imati 130 plivača iz osam klubova. Oformili su se novi klubovi i imamo mnogo više licenciranih i registrovanih plivača", kazala je Franeta.

Oba takmičarska dana kvalifikacije počeće u devet, dok je finalni dio zakazan za 18 sati. Prema propozicijama, osam najbolje plasiranih takmičara iz kvalifikacija stiču pravo nastupa u finalu određene discipline.

"Takmičenje će biti održano u svih pet starosnih kategorija, u olimpijskim disciplinama. U finalnim disciplinama osam najbržih plivaće u finalu, bez obzira na starosnu kategoriju. U jutarnjem dijelu dodijliće se medalje za četiri uzasnie kategorije", kazala je Franeta.

Tri prvoplasirana takmičara u svim individualnim disciplinama po kategoriji, odnosno tri prvoplasirane štafete, biće nagrađeni medaljama, dok će po pet najboljih takmičara i takmičarki u apsolutnoj konkurenciji dobiti novčane nagrade. Kriterijum za određivanje najboljih takmičara je zbir FINA bodova iz dvije različite discipline. Biće nagrađena i tri najbolja kluba iz Crne Gore, kao i najbolji crnogorska plivač i plivačica. 

Samostalni savjetnik za sport Glavnog grada, Rajko Ćupić, kazao je da su preduzete sve mjere u cilju ispunjenja standarda za održavanje tog međunarodog takmičenja.

"Raduje da je miting uvršten u kalendar Evropske plivačke federacije i da je ove godine prijavljen veći broj takmičara i država učesnica. Uradićemo sve da dobrom organizacijom taj broj sljedeće godine bude još veći. Izgradnjom zatvorenog bazena Podgorica je stekla uslove za organizaciju značajnijih plivačkih i vaterpolo međunarodnih takmičenja", kazao je Ćupić.

On je pohvalio dobru saradnju Glavnog grada sa VPSCG.

Promoter petog međunarodnog plivačkog mitinga je evropski šampion u malim i velikim bazenima, Velimir Stjepanović. Stjepanović učestvovati na mitingu, kao član beogradskog Partizana.

On ima bronzanu medalju sa Svjetskog prvenstva u malim bazenima u Dohi 2014. godine. Na Evropskom prvenstvu u Berlinu 2014. godine osvojio je zlatne medalje u disciplinama 200 i 400 metara slobodno, a dvije godie kasnije u Londonu bio je srebrni. Zlatnu medalju osvojio je 2013. godine na Evopskom prvenstvu u malim bazenima u Herningu na 200 metara slobodnim stilom, na istom takmičenju u disciplini 400 metara slobodno bio je bronzani. Na Mediteranskim igrama u Taragoni osvojio je tri zlata i to na 200 metara delfin, 200 metara slobodno i u štafeti 4x100 slobodno, dok je srebrni bio u disciplini 4x100 mješovito.