Za vikend III ''Montenegro Open 2016'' - 350 takmičara iz 15 zemalja!

Podgorica će 2. i 3. jula biti domaćin III Otvorenog ljetnjeg prvenstva Crne Gore u plivanju – Montenegro Open 2016. Očekuje se dolazak oko 350 takmičara iz 15 zemalja, a manifestacija će se održati na olimpijskom bazenu SC ''Morača''.

Samostalni savjetnik za sport u Glavnom Gradu Rajko Ćupić ističe da ga raduje veliki odziv na Montenegro Openu 2016, uz uvjerenje da će ovo prvenstvo uskoro ući u kalendar evropske i svjetske vaterpolo i plivačke federacije.

''Poznato je da Glavni grad Podgorica veliku pažnju poklanja razvoju sporta, između ostalog i organizaciji međunarodnih takmičenja. Takve manifestacije imaju posebnu vrijednost, i ujedno su promocija sporta i sportskih vrijednosti. Ideja vodilja u organizaciji Otvorenog ljetnjeg prvenstva Crne Gore u plivanju – Montenegro Open 2016, je upravo promocija plivanja u našem gradu i Crnoj Gori. Prije tri godine smo podržali ovu manifestaciju i podržavaćemo je i ubuduće, pogotovo kada imamo u vidu koliko pozitivnih efekata ova manifestacija ima. Poznato je da Glavni grad ima infrastrukturu za razvoj vaterpolo i plivačkog sporta. Bazeni ispunjavaju sve međunarodne standarde, tako da ćemo u budućnosti moćid a organizujemo i još veća takmičenja. Raduje me ovogodišnji broj takmičara, i idemo ka krajnjem cilju da ovaj miting uđe u kalendar LEN-e i FINA-e. Hvala Vaterpolo i plivačkom savezu Crne Gore na uzajamnoj saradnji koja iz godine u godinu rezultira sve većim broj takmičenja u vaterpolo i plivačkim sportovima. Glavni grad se i do sada pokazao kao odličan domaćin, i siguran sam da ćemo i ove godine opravdati očekivanja. Svim takmičarima želim dobre rezultate id a se ugodno osjećaju u našem gradu'', poručio je Ćupić.

Da ćemo dva dana uživati u plivačkom takmičenju, poručio i predsjednik Stručnog savjeta za plivanje pri VPSCG Mladen Klikovac.

''Ovaj miting je postao prepoznatljiv u regionu, ali i dalje. Ove godine imamo kvalitetne goste, ali ne smijemo zaboraviti da su u avgustu Olimpijske igre i da je prije njih nekoliko velikih takmičenja, između ostalog i Evropsko prvenstvo u Mađarskoj na kojem će učestvovati naših sedam reprezentativaca. Ovo pokazuje da nijesu ogromne razlike između naših takmičara i takmičara iz regiona. Očekuje nas oko 350 takmičara, uz mogućnost povećanja broja učesnika. Od crnogorskih ekipa PVK Jadran dolazi sa 25 takmičara, Budva sa 30, Nikšić sa 10, Primorac sa 9, Stari grad Budva sa 12. Očekujemo rekorde i u kadetskoj i u juniorskoj konkurecniji, a i nagradni fond će ih motivisati da naprave što bolje rezultate.''

Odlični rezultati na mitingu očekuju se od reprezentativke Crne Gore Jovane Terzić.

''Izuzetno mi je drago što ovo takmičenje iz godine u godinu okuplja sve veći broj takmičara. Čast mi je što sam dio ove manifestacije. Što se lično mene tiče, želimd a porpavim svoje rekorde. Protekla dva takmičenja ostala su mi u lijepom sjećanju, i sigurna sam da će tako biti i sada. Ovo će takođe biti idealne pripreme za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj.''

Kvalifikacije su u subotu i nedjelju od 9 do 13 sati, dok su finala oba dana od 18 do 19 sati.