Uručene zahvalnice seniorskoj i kadetskoj reprezentaciji za učešće u antropometrijskim mjerenjima u 2017. godini

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore uručio je danas zahvalnice predstavnicima sportskih kolektiva i sportistima koji su učestvovali u projektu dijagnostikovanja u sportu u toku 2017. godine. Na svečanosti koja je organizovana u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore predstavljen je i projekat dijagnostikovanja studentske populacije, koji će Fakultet za sport i fizičko vaspitanje ove godine realizovati sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore i Sportskim i kulturnim centrom.

Pozdravljajući učesnike skupa, rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić kazao je da je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje jedna od organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore, koja se značajno ističe kada je primijenjeni i razvojni naučno-istraživački rad u pitanju.

„Uprava Univerziteta Crne Gore aktivno podržava sve naučno-istraživačke aktivnosti i projekte, i sa posebnim zadovoljstvom ističe i današnji primjer - projekat dijagnostifikovanja u sportu, utemeljen na antropometrijskim mjerenjima vrhunskih sportista u zemlji i regionu, koju je realizovao Centar za dijagnostiku u sportu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, radi stvaranja reprezentativne baze podataka za naučno-istraživački rad i za optimalno planiranje trenažnog i pripremnog procesa za sportiste“, rekao je rektor.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović kazao je da ta univerzitetska jednica prednjači u naučnoistraživačkim aktivnostima kada su u pitanju društveno-humanističke nauke na Univerzitetu Crne Gore. On je rekao da Fakultet u 2018. godinu ulazi sa velikim očekivanjima kada je dijagnostikovanje studentske populacije u pitanju.

„U saradnji sa Studenstkim parlamentom Univerziteta Crne Gore namjeravamo da testiramo kompletnu studentsku populaciju kada je fizička (ne)aktivnost i tjelesna kompozicija u pitanju i na taj način, prvi put prikupimo pouzdane podatke o stanju na terenu kod ove vrlo osjetljive populacije, ali i omogućimo svakom pojedinačnom ispitaniku da se upozna sa svojom trenutnom tjelesnom strukturom i fizičkim sposobnostima“, objasnio je dekan Popović.

U toku 2017. godine nastavnici i saradnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje obavili su 41 antropometrijsko mjerenje, a testirani su pojedinci, klubovi i reprezentativne selekcije iz zemlje i inostranstva različite životne dobi. Zahvalnice dijelu testiranih kolektiva i pojedinaca uručili su rektor prof. dr Danilo Nikolić i predsjednik Upravnog odbora prof. dr Duško Bjelica.

Zahvalnice su između ostalog dodijeljene Vladimiru Gojkoviću u ime muške seniorske vaterpolo reprezentacije i Miroslavu Pekoviću u ime muške kadetske vaterpolo reprezentacije.